ACTE CENTRAL

 

FESTIVITAT DE SANT MARTÍ

 

L'acte central del Cinquè Centenari omple a vessar l'Església de Sant Martí d'Empúries

La Parròquia inaugura un quadre sobre el riu Jordà, donat per Lluís Roura, i beneeix la nova imatge del Nen Jesús de la Mare de Déu de Gràcia, de l'escultora Dolors Garrido.

L'acte central de la commemoració dels 500 anys de l'inici de les obres de construcció del temple de Sant Martí d'Empúries va incloure la inauguració d'una pintura mural de Lluís Roura i la benedicció de la nova imatge del Nen Jesús de la Mare de Déu de Gràcia, obra de Dolors Garrido.

El quadre és titulat El riu Jordà i, a més de mostrar el camí calmós del curs fluvial, mostra els alts de Golan amb l'Hermon nevat. També la població de Qiryat-Shemona i les muntanyes del Líban. El mural està situat darrera de la pica baptismal.

La figura del Nen Jesús és de traç molt auster. La Mare de Déu és situada, de forma elevada, en un dels laterals de la nau i està en concordança amb l'aparença senzilla del conjunt.

El bisbe de Girona, Carles Soler i Perdigó, va presidir l'Eucaristia Solemne. L'Església de Sant Martí d'Empúries era plena a vessar d'assistents. L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, va encapçalar la representació consistorial. La Coral Ponent, de Barcelona, es va encarregar de la part musical.

El quadre de Lluís Roura en recorda altres que el mateix pintor ha dedicat a la plana empordanesa, en que predominen la diversitat de colors càlids, relacionables amb les èpoques de l'any en què la natura mostra la cara més vital. Roura va explicar, al final de l'Eucaristia, les característiques -iconografia...- d'elaboració del mural, fruit d'un viatge. Al principi de l'acte, es va indicar que la cessió del quadre es realitza de manera perpètua i que serà motiu d'interès per les persones que, hivern i estiu, visiten l'església.

Carles Soler va realitzar dues al·locucions als assistents. En la primera, a manera de salutació, va afirmar que Sant Martí és un exemple de llegat del passat i que identifica una cultura determinada. La segona va ser l'homilia, més llarga que les que sol pronunciar en aquest tipus d'actes. El bisbe Soler va instar als cristians a ser coherents en el binomi pensament-acció. En la commemoració solemne va recordar Sant Martí com un dels primers punts en què el cristianisme va ser practicat en comunitat. Es considera que la fe cristiana va arribar per mar a través d'Empúries -Emporiae dóna nom a la comarca- per després expandir-se per la Península. Segons la tradició, Sant Feliu l'Africà, que va morir màrtir a Girona el 304, hi va realitzar prèdica.

Empúries va ser seu episcopal entre el 516 i el 693. La importància d'Empúries va decaure a favor de Castelló d'Empúries, en ser traslladada la capitalitat del comtat (segles VIII-XI).

Amb motiu de la celebració, hi ha oberta una exposició -visible els caps de setmana, de les deu del matí a les dues del migdia- amb plafons que expliquen l'arribada del cristianisme fins la construcció del temple actual i el desenvolupament posterior fins avui dia. L'organització és a càrrec de la Parròquia, de l'Ajuntament i del Museu d'Arqueologia de Catalunya, a Empúries.

 

Joaquim Bohigas, l'Escala.

(Article extret del Diari de Girona, del dilluns 12 de novembre de 2007, pàgina 3)

 

Al final de l'Ofici Solemne s'estrenaren els Goigs de Sant Martí, redactats en commemoració del V Centenari de la construcció de l'església. El text és de Carme Meix i la música de Mn. Frederic Pujol.

                                      

 Tot seguit, la Coral Ponent, amb excantaires de la Coral Sant Jordi, ens recreà amb un esplèndit concert.

 Després de dinar, a la plaça de l'església, La principal de l'Escala interpretà un repertori de sardanes. En motiu de la celebració, s'estrenà la sardana "Sant Martí, 500 anys", de Lluís Albert. L'organització d'aquesta ballada fou a càrrec de l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu.

Heus aquí unes fotografies:

 

Gallery
Inferior
Mural Riu Jordà, de Lluís Roura
Nou Nen Jesús, al taller
Mare de Déu de Gràcia
El Bisbe beneeix nova imatge Nen Jesús
L'Ofici presidit pel Sr. Bisbe
El Sr. Bisbe imparteix la benedicció
Lluís Roura explicant el seu mural
La Coral Ponent
La Coral, en un descans
Sortint de l'església
Sardanes a la plaça
Ballant sardanes. Ruïnes castell, al fons
Més sardanes i l'entorn
La dança més bella de totes
Sardanes a la plaça