MARE DE DÉU DE GRÀCIA

 

És una escultura en terra cuita, de 140 cm. d'alçària. La Verge obre les mans juntes als fidels i aquestes sostenen el seu Fill.

La imatge de la Verge es troba d'empeus i mostra la seva cara i cabell. El seu cos està cobert per un vestit lleugerament cenyit que va eixamplant-se fins als peus en forma de campana , molt discret i proporcionat.

El Nen es troba assegut sobre les mans de la mare i obre els braços com si volgués abraçar als devots.

Fou introduïda, a n'aquesta església de Sant Martí, l'any 1989.

Dolors Garrido Luna, de Girona, és l'autora d'aquesta obra.

La imatge del nen Jesús, per una imprudència involuntària, es trencà fa uns anys.

A sol·licitud de la Parròquia, la mateixa escultora en feu una reproducció l'any 2007. Fou beneïda pel Bisbe de Girona, l'11 de novembre de 2007, festivitat del Sant Patró, durant l'acte central de la celebració del V Centenari de la construcció de l'actual temple de Sant Martí d'Empúries.

L'escultura no està pintada, té el color de l'argila cuita, recoberta per un vernís. La cara de la Verge i la mirada transmeten molta serenor. És una obra d'art modern feta amb gran sensibilitat.


 

* * *


 

El 1835, any de la desamortització, l'antiga imatge de la Mare de Déu de Gràcia, venerada a Empúries des de l'any 1475, on posteriorment es construí el convent dels Servites (ara és el Museu d'Empúries), fou traslladada a l'església parroquial de Sant Martí d'Empúries.

Es col·locà en una petita capella oberta a la paret nord que es trobava immediatament després del Cor, entre aquest i el lloc ons està la imatge actual.

L'antiga imatge media 3 pams d'alçada, era de ceràmica i tenia el nen Jesús en els seus braços.

El temple sofrí, com tants d'altres, les destrosses provocades per la contesa del 1936-39 i la imatge fou destruïda. L'any 1985, amb motiu d'una excel·lent restauració de l'església, es decidí donar culte, de nou, a la Mare de Déu de Gràcia i s'encarregà fer una nova imatge, sota aquesta advocació, a l'escultora gironina.

 

Gallery
Inferior
Mare de Déu de Gràcia
Mare de Déu de Gràcia
Mare de Déu de Gràcia